Als je ons ook volgt via onze Polarsteps kun je zien dat we een omweg hebben gemaakt van Krakau naar Torun. Lees dit bericht maar eens waarom we dat deden.
Een bezoek aan Warschau voor 2 dagen
Toen we in Warschau aankwamen, stopten we eerst bij een wasservice om wat kleren te wassen. Vanwege onze kleine camper hebben we natuurlijk niet veel kleding bij ons. We wilden niet wachten en gingen naar een nabijgelegen winkelcentrum om rond te lopen, wat boodschappen te doen en koffie te drinken.
Toen we terugkwamen bij de wasservice hoefden we alleen maar alles in de droger te doen en 15 minuten te wachten.
Voordat we van huis gingen kochten we een kachel om in Henry in te bouwen. Maar we hadden er geen tijd voor en hadden hem thuis laten liggen, maar toen we teruggingen omdat we moesten wachten tot Henry gerepareerd was, zijn we van gedachten veranderd en dragen we de doos de hele tijd bij ons.
We zijn naar een camperbedrijf geweest, maar die hadden helaas geen tijd om hem voor ons in te bouwen. We zullen het ergens anders proberen.
Neonmuseum
Op onze USA 2022 reis gingen we naar het Neonmuseum in Las Vegas wat ons erg goed beviel.
Toen we lazen dat er een Neonmuseum in Warschau was, dachten we dat het leuk zou zijn om deze ook te zien. Er is een groot verschil tussen de twee musea. Die in Warschau benadrukt de reden waarom Warschau zoveel neonlichten in de stad had en waarom deze verdween.
Wanneer je Warschau bezoekt moet je dit museum bezoeken, want neon maakt deel uit van hun geschiedenis en wordt door The Guardian gezegd; ‘Een van de beste stadsmusea van Europa’.
Bezienswaardigheden bekijken
We liepen nog wat door de stad en bezochten een paar kerken. De eerste dag vonden we Warschau niet leuk, maar de tweede dag kwamen we er achter dat we in het verkeerde deel van de stad waren. De eerste dag werden we via google maps naar ‘Praga’ gestuurd en de tweede dag gingen we naar de stad aan de andere kant van de Wistla waar we veel meer van genoten.
Palac Kultury en Nauki
We bezochten het Paleis van Cultuur en Wetenschap, het op een na hoogste gebouw van Polen. In het gebouw zelf vind je theaters, bioscopen, bibliotheken en meer. We wilden uitzicht hebben over de stad en kochten een kaartje voor het uitkijkterras voor 25 zł per persoon.
We waren blij dat we niet hoefden te lopen, want de lift brengt je naar de 30e verdieping waar het enige openbaar toegankelijke terras is.
Warsaw University Library
Hier bezochten we de daktuin bovenop de Universiteitsbibliotheek van Warschau. Het gebouw zelf is al bijzonder, maar bovenop vind je een tuin met bruggen over het gebouw en uitzicht over de stad.
Barbakan Warschawski
Aan deze kant van de stad vindt u ook de oude stadspoort “Barbakan Warszawski”, een van de weinige overblijfselen van de vestingwerken van Warschau.
Dichtbij deze poort vonden we een Indonesisch restaurant “Sambal” waar we aten. Dit restaurant serveert hun diner net als in Indonesië. Wij raden het echt aan!
Na ons diner gingen we naar Henry en verlieten Warschau. We bereikten de stad Szydlowiec waar we een camping vonden om te overnachten. Omdat het al 23.00 uur is zijn we na aankomst direct naar bed gegaan.
Krakau en omgeving bezoeken
De volgende ochtend reden we naar Krakau en gingen naar Wieliczka om de zoutmijn te bekijken.
Wieliczka-zoutmijn
We kochten aan de balie een kaartje om de zoutmijn binnen te gaan en wachtten een paar minuten voordat de Engelse tour begon. De rondleiding zal ongeveer drie uur duren. In het begin moet je ongeveer 60 meter afdalen via een trap. Vanaf dit punt neemt de gids je mee door de tunnels om een aantal kamers te bezoeken.
Overal waar je kunt zien zit nog veel zout en de mijn functioneert sinds 2007 niet meer als zoutmijn. Ze produceren maar een klein beetje, omdat het zout eruit komt als ze het water uit de mijn pompen.
Er zijn veel sculpturen gemaakt door de mijnwerkers die allemaal zijn gemaakt van zoutgesteente. Maar het grootste kunstwerk is de Sint-Kingakapel. Depp onder de grond creëerden de mijnwerkers de kapel en versierden deze met kunst.
Er is niet alleen veel kunst, maar tijdens de rondleiding wordt uitgelegd hoe de mijn functioneerde vanaf het begin van de 13e eeuw tot aan de sluiting ervan.
Aan het einde van de rondleiding hebben we wat gegeten, want er is een restaurant in de mijn. Een lift brengt je terug naar de uitgang van de mijn.
De stad Krakau
We begonnen de dag met een bezoek aan het Sukiennice-gebouw. Dit is het gebouw midden op het centrale plein Rynek Glowny. Dit is altijd de plek geweest voor de markt en er zitten nog steeds winkeltjes in, maar nu voor souvenirs.
Op het marktplein staat ook de Bassilica Mariacka, een prachtige kerk met blauwe schilderijen aan de muur en het plafond, echt een bezoek waard.
Onder de Sukiennice kun je het Rynek Underground Museum betreden. Dit museum is gewijd aan de opgravingen, archeologische vondsten van het plein.
We hebben de joodse wijk Kazimierz bezocht waar je een aantal oude synagogen kunt vinden die je kunt bezoeken.
Het kasteel van Wawel bovenop de heuvel is ook een prachtige plek om te bezoeken. De ‘Wawel-draak’ is het symbool van Wawel en Krakau. Buiten het kasteel staat een standbeeld van een draak die om de paar minuten zijn vuur spuugt, een grappig wandelingetje om dit te zien!
We hebben een flipperkastmuseum gevonden en omdat we thuis graag onze eigen flipperkast spelen, zijn we hier ’s avonds gaan spelen op enkele van de ruim 50 flipperkasten of 35 old school videogames. Mathilde had zelfs een highscore behaald op een van de flipperkasten.
Auschwitz-Birkenau bezoeken
Eén van de belangrijkste plaatsen die we wilden bezoeken tijdens onze reis door Polen was Auschwitz – Birkenau. De plek waar je over hebt geleerd in de geschiedenisboeken op school, waar je over hebt gehoord tijdens de WO II-herdenkingsdag en waar je in films over hebt gezien. Maar tijdens de rondleiding door het museum van het concentratiekamp zie je deze schaal van het kamp en de verandering is dat je emotioneel wordt beïnvloed door het landschap.
Eerst neemt de rondleiding je mee door het eerste deel van het concentratiekamp: Auschwitz I, dit was het eerste deel van het kamp. Tijdens de rondleiding bezoekt u een aantal gebouwen waar nu tentoonstellingen plaatsvinden.
Een bus brengt u naar het tweede deel, Auschwitz II – Birkenau. Dit staat ook wel bekend als het ‘vernietigingskamp’ met de twee grote gaskamers en crematoria die ze hebben opgeblazen om het bewijsmateriaal te verbergen.
In de middag is er de mogelijkheid om het museum gratis te bezoeken zonder gids.
Wij waren sprakeloos wat we hebben gezien!
Andere scouts ontmoeten
We proberen tijdens onze reis andere scouts te ontmoeten, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig omdat we maar kort op één plek zijn.
In Krakau vonden we scoutswinkels, de Sklep Harcerski. De meeste zijn vrij klein en sommigen verkopen ook wat speelgoed. We hebben even met het personeel gesproken, over onze plannen verteld en onze eigen badge geruild.
In Krakau vind je ook het Scoutingmuseum, maar de locatie lijkt op internet vrij moeilijk te vinden. Toen we er in de Sklep naar vroegen, gaven ze ons het juiste adres. Ze vertelden ons dat het museum naar deze nieuwe locatie is verhuisd en pas een paar weken geleden is geopend.
Als je daarheen wilt, is dit het adres om naartoe te navigeren:
Pools Schaatsmuseum
Fort 52a
Forteczna 30-437
Krakau
In het museum vind je alles over de geschiedenis van de scouting in Polen. Ook staat er een oude T-Ford waar enkele Poolse scouts van 1926-1928 een wereldtournee mee maakten.
Helaas vermelden ze op de kaart met alle locaties van de Wereld Jamboree dat het in 1937 in ‘Bloemendaal’ was en niet in ‘Vogelenzang’.
Een omweg maken naar Torun
Hoewel we al dicht bij de grens van Slowakije waren, konden we Polen niet verlaten voordat we naar Torun gingen. Niet omdat dit de stad is waar Mikolaj Kopernik (Nicolaas Copernicus), de man die een model maakte waarin de zon het centrum van het universum is, werd geboren. Wij gaan naar Torun omdat de familie van Ruben daar Poolse vrienden heeft wonen.
Na contact met hen te hebben gehad, paste deze week het beste in hun schema.
Het is de eerste keer sinds lange tijd dat Ruben hen bezoekt. Voor corona hebben ze Nederland bezocht.
Na te hebben gepraat over ons leven, reisplannen en een lekkere lunch die Hania had gemaakt, vertrokken we voor een kleine wandeling en sightseeing in het oude centrum van Torun.
De stad Torun heeft veel mogelijkheden voor toeristen, met restaurants, prachtige kerken en verschillende musea om te bezoeken.
Nadat we door de stad waren gelopen, gingen we weer naar hun huis, waar ik twee films van onze bezoeken in 1987 en 1991 downloadde en er een klein stukje van bekeek.
We hadden een licht diner met Hania haar ouders, die ons bezoek na zo’n lange tijd ook leuk vonden. Ze had ook een paar lokale bieren voor ons gekocht om te proberen, we vonden ze erg lekker!
Uiteindelijk vertrokken we naar camping “Tramp”, maar werden we de volgende ochtend uitgenodigd voor het ontbijt.
De volgende dag om 12.00 uur namen we afscheid en vertrokken om alleen de stad in te gaan. Vanwege de beperkte tijd die we hadden, liepen we door Torun om wat foto’s te maken en kochten we wat ‘Pierniki’. Dit is een traditionele peperkoek die al sinds de middeleeuwen in Torun wordt geproduceerd. Ze zijn er in verschillende maten en verschillende vijlen. Als je wilt, kun je het museum bezoeken en leren hoe je ze maakt.
Helaas hadden we er niet genoeg tijd voor, omdat we al een boeking hadden gemaakt voor ons volgende avontuur.