Hegra bezoeken
Natuurlijk heeft het gastvrije Saudi-Arabië meer te bieden dan de Dakar Rally en gaan we de volgende dag naar Madain Saleh ook wel bekend als ‘Hegra’. Net als het beter bekende Petra in Jordanië werd deze stad meer dan 2000 jaar geleden bewoond door de Nabateeërs en hakten zij graftombes in de rotsen om hun familie te begraven.
Helaas kwam de tour niet langs de grootste tombe in Hegra, Tomb of Lihyan Son of Kuza, omdat precies op dat moment waarschijnlijk de prins van Saudi-Arabië ook op Hegra rondgereden werd.
AlUlah (Al-‘Ula of Al Ulah)
Na deze, naar onze mening, bijzondere plek zijn we naar AlUla Old Town gegaan. Aangezien er een hoop is herbouwd aan de hoofdstraat zodat de gebouwen gebruikt kunnen worden voor winkeltjes, restaurantjes en cafe’s, krijgen we een indruk van de ‘Old Town’. De Old Town zien wij voornamelijk vanaf enkele daken van de gezellig aangeklede restaurants en winkeltjes. De oude vervallen gebouwen en huisjes kan je niet bezoeken en met een groot deel zijn ze wel bezig om te restaureren.
Na een wandeling onder de palmbomen van AlUlah Oasis begeven we ons weer naar de parkeerplaats en rijden we terug naar ons plekje voor de avond naast Elephant Rock en gaan we een hamburger eten bij ‘Salt’ dat op het terrein zit.
AlUlah is wel een toeristische trekpleister voor de rijkere toerist merken we aan de prijzen van het eten en de prijzen van de hotels in de omgeving. Nadat we nog wat foto’s hebben gemaakt bij de Maraya, een concert en evenementen gebouw, het grootste spiegelglas gebouw in de wereld en daardoor helemaal op gaat in de omgeving. Toegang tot deze plaats krijg je alleen na reservering van een hotel of restaurant.
We vervolgens onze reis door Saudi en maken eerst een uitstapje naar Badr Arch, een door erosie ontstane boog midden in de woestijn waar we vlak in de buurt ons avondeten maken boven een houtvuurtje.
Wadi Disah
Wadi Disah (ifficieel: Wadi al Disah) is één van de bekendere Wadi’s en dat is niet voor niks. Het ligt voor het grootste gedeelte in het Prince Mohammed bin Salman Natural Reserve en is een lang uitgestrekte wadi met hoge bergen aan weerzijden. De benaming ‘al Disah’ staat voor ‘vallei van de palmen’ en het staat dan ook vol met dadel palmen.
Zodra het asfalt stopt moeten wij parkeren aangezien je gelijk vanaf het binnenrijden van de wadi een 4×4 nodig is. Als je wil kan je kan hier ter plekke tegen betaling een jeeptour door de wadi doen. Wij gaan te voet verder en zoals te zien is op de foto is dat ook niet geheel zonder risico dat je vast komt te zitten in het natte zand. Natuurlijk worden we alweer snel uitgenodig om koffie of thee te komen drinken, maar maken hen duidelijk dat we eerste een stukje gaan lopen.
Op de terugweg worden we ook meerdere malen uitgenodigd en gaan we hier ook op in. We vinden het erg leuk om zo in contact te komen met de locals.
Zwemmen in de rode zee
Inmiddels zijn we al bijna 4 maanden op reis en in deze warme gebieden hunkeren we naar een frisse duik in de zee. Bij Duba aan de rode zee vinden we een plekje waar niemand in de buurt is en waar we rustig kunnen zwemmen. Het is er erg mooi met koraal en allerlei vissen. Helaas zijn we de GoPro vergeten en hebben we dus geen foto’s en filmpjes gemaakt.
We wisten op dat moment nog niet dat de kustwacht in Saudi-Arabië niet zo blij is met toeristen die willen gaan zwemmen in de zee. Je kan 100 meter de zee in lopen en dan sta je nog steeds niet tot je knieën in de zee, maar plots word het dan gelijk heel diep. Ze schijnen erg bang te zijn dat je iets overkomt. Je kan je verwonden aan het koraal, maar ook kunnen de locals zelf niet goed zwemmen en zijn ze bang dat je verdrinkt.
Wanneer we op diverse plekken aan komt rijden bij de kust, komen ze direct naar je toe om je paspoort te controleren en te vertellen dat je niet mag zwemmen.
Later hebben we in Yanbu een plek gevonden waar we betaald konden gaan zwemmen. Dit is dan bij een duikschool.
Zuidwaarts
We trekken verder zuidwaarts langs de kust. In Uluj vinden we nog een strandje waar we kunnen zwemmen en hebben we wat foto’s en filmpjes kunnen maken. Helaas was er op het strand een heleboel afval en hebben we samen 50 meter strand en zee afval vrij gemaakt. Het is voor ons niet te bevatten hoe ze hier omgaan met het achterlaten van hun afval.
Mensen die langs het strand aan het picknicken zijn nodigen ons wel uit om erbij te komen zitten. Helaas hebben we hier door al het afval geen zin in en bedanken ditmaal netjes.
Als we in Yanbu zijn proberen we weer een plekje te zoeken om te gaan zwemmen. We vinden hier een lekker rustig plekje aan een baai, maar helaas vinden we hier weer een hele hoop afval, waardoor onze zin weg is om te gaan zwemmen. We hebben we hier hele mooie schelpen gevonden die wel goed inpakken en proberen mee te nemen as souvenir.
Grote wasjes
De was hebben we naar een wasserette gebracht. Hier zijn ze het alleen niet gewend als mensen een grote lading wasgoed komt brengen en willen ze dat je gaat afrekenen per kledingstuk. Alleen wanneer wij dat doen komen we op een bedrag van €50,- per wasbeurt, dat gaan we dus niet doen. We proberen ze duidelijk te maken dat alles in 1 wasmachine bij elkaar kan en dat het dan een veel te hoog bedrag is. Uiteindelijk weten we hier rond de €20,- betaald en was de was niet eens droog dat we het ophaalden. Dit hebben we dus eerst nog uitgehangen ‘op de camping’
Na Yanbu zullen we vertrekken richting Medina, de tweede heilige stad in de islam.